Recepta na szary dzień
Jabłkowo-cynamonowe ciasto z orzechami i migdałami
Składniki
1 szklanka cukru
4 jajka
2 szklanki mąki
1 łyżeczka sody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżeczki cynamonu
5 jabłek
2/3 szklanki oleju, np słonecznikowego
10 dkg posiekanych orzechów włoskich - około szklanki
5 dkg migdałów - około pół szklanki
Przygotowanie
1. Jajka ubić mikserem ze szklanką cukru.
2. Przesianą mąkę połączoną z sodą, proszkiem i cynamonem dodawać powoli do jajek ubitych z cukrem. Miksować na wolnych obrotach.
3. Na koniec dodać pokrojone w kostkę jabłka, olej, orzechy oraz migdały. Wymieszać łyżką.
4. Ciasto przelać do natłuszczonej tortownicy albo blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach ok. 50 minut.
5. Herbata w dłoń i do dzieła :D Świetnie smakuje na ciepło!
Oczywiście wiedźma nie byłaby sobą, gdyby nie planowała już zmianek ;)
Ciasto powinno być równie dobre z wieloma innymi wilgotnymi owocami i warzywami oraz wszelkimi bakaliami - dynia, marchew, gruszka, żurawinki, wszelkie orzechy, pestki z dyni i wiele innych wspaniałości :D
Smacznego :)
Jabłkowo-cynamonowe ciasto z orzechami i migdałami
Składniki
1 szklanka cukru
4 jajka
2 szklanki mąki
1 łyżeczka sody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżeczki cynamonu
5 jabłek
2/3 szklanki oleju, np słonecznikowego
10 dkg posiekanych orzechów włoskich - około szklanki
5 dkg migdałów - około pół szklanki
Przygotowanie
1. Jajka ubić mikserem ze szklanką cukru.
2. Przesianą mąkę połączoną z sodą, proszkiem i cynamonem dodawać powoli do jajek ubitych z cukrem. Miksować na wolnych obrotach.
3. Na koniec dodać pokrojone w kostkę jabłka, olej, orzechy oraz migdały. Wymieszać łyżką.
4. Ciasto przelać do natłuszczonej tortownicy albo blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach ok. 50 minut.
5. Herbata w dłoń i do dzieła :D Świetnie smakuje na ciepło!
Oczywiście wiedźma nie byłaby sobą, gdyby nie planowała już zmianek ;)
Ciasto powinno być równie dobre z wieloma innymi wilgotnymi owocami i warzywami oraz wszelkimi bakaliami - dynia, marchew, gruszka, żurawinki, wszelkie orzechy, pestki z dyni i wiele innych wspaniałości :D
Źródło http://p.alejka.pl/i2/p_new/43/56/maskotka-marchewka-ikea-torva-seria_0_b.jpg
Smacznego :)
Świetny przepis :) Lubię proste recepty. A marchewka nadałaby się tu, racja ;) Ciasto byłoby wilgotniejsze, tak jak piszesz.
OdpowiedzUsuńProszę wypróbować i dać znać czy się udało :D
OdpowiedzUsuńChociaż jak mi się udało to każdemu wyjdzie ;)
bardzo cenna rada z tą gliceryną, nie miałam pojęcia! czy to samo tyczy się dodaniu paru kropel do odzywki? dodaję do obserwowanych! Zrobiłabym takie ciasto, wygląda przepysznie, jednak kompletny brak umiejętności kulinarnych to uniemożliwia:(
OdpowiedzUsuńZnając moje umiejętności kulinarne, mi by pewnie nie wyszło :D
OdpowiedzUsuńAle przepis w zakładkach i tak ląduje. Może hm... dla mężczyzny kiedyś zrobię. Trzeba czymś w końcu zaszpanować, on lepiej gotuje ode mnie ;)
przetestowałam przepis i przyznam że świetny :D
OdpowiedzUsuńCieszę się :D
OdpowiedzUsuńPrawie tak proste jak omlet :D
Chyba mogę się przyznać, że też nie jestem mistrzem kucharzenia. Tylko miłośnikiem jedzenia i zapachu w kuchni :)
Natalia - ciasto jest faktycznie aż tak proste :) Może spróbuj?
Natalia raz jeszcze - co do gliceryny w produktach do włosów jest podobnie acz trzeba zachować większą ostrożność, niektóre włosy nie lubią gliceryny wcale: włosy mogą się puszyć przy byle wahaniu wilgotności i owszem, przy skrajnych warunkach, czyli w lecie, na deszczu i na mrozie będą bardziej wysychać
OdpowiedzUsuńTak, to ciasto jest przepyszne :D
OdpowiedzUsuńJa je znam jako Próżniak, przepis jest w mojej rodzinie od lat. Metoda przygotowania jest troszkę inna (wszystko do jednej michy, bez ubijania ani ucierania), ale smak pewnie ten sam :P
pychaaa!
Cynamon,jabłka, orzechy mmmm moje zapachy i smaki :D i do tego bajecznie proste ? Pieczemy przy najbliższej okazji :)))
OdpowiedzUsuń