Witajcie :)
Tłusty Czwartek był co prawda wczoraj, ale udało mi się zrobić (drugi rok z rzędu) pyszne i proste pączki, więc chciałam podzielić się z Wami przepisem :)
Pączki są tanie, mają niewiele składników i mogą nie zawierać alergenów (tu: glutenu ani mleka), które często występują w pączkach gotowych. Ba, można powiedzieć, że są zgodne z zasadami diety paleo ;)
Robi się je prosto i szybko, można zmieniać składniki zależnie od stanu zapasów.
Czego nie mają, to nadzienia - bo nie potrzeba - i szczególnych wartości odżywczych - bo to z założenia grzeszna przekąska.
Inspiracja pochodzi z bloga Życie bez glutenu.
Składniki:
- 1 szklanka wody
- 150 g tłuszczu stałego (mieszanka smalcu, oleju kokosowego i olejów roślinnych o neutralnym smaku i zapachu, w tym roku był sam smalec wieprzowy i wyszło pysznie!)
- 180 g mąki ziemniaczanej (zamiennie: 150g mąki ziemniaczanej i 30g mąki kokosowej, żeby było bardziej fancy)
- 2 łyżeczki cukru - np trzcinowego waniliowego domowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (u mnie bezglutenowy) - opcjonalnie
- 2 g soli (1/4 łyżeczki)
- 2 jaja
- 2 przejrzałe banany
- olej do smażenia o neutralnym zapachu (np słonecznikowy)
- cukier puder do posypania
Najpierw w rondelku podgrzewamy tłuszcz z wodą, aż się rozpuści i zagotuje. W tym czasie w pojemniku miksujemy jajka z bananami, dodamy je pod koniec. Składniki sypkie mieszamy, aż nie będzie grudek. Do gorącego "rosołku" dodajemy stopniowo zmieszane składniki sypkie, miksując energicznie. Rosołek zmienia się w budyń, a pod koniec ma przypominać ziemniaczane puree. Na sam koniec dodajemy rozbełtane bananowe jajka i też szybko miksujemy (szybko się ścinają).
Pozostaje tylko smażenie! Do rozgrzanego oleju nakładamy porcję masy - najlepiej ok. pół łyżki i smażymy do brązu, co trwa kilka minut na partię. W przyszłym roku może wypróbuję nakładać ciasto z worka w formie paluchów?
Im mniejszy pączek, tym bardziej przypomina ciasto - w większych wnętrze przypomina raczej budyń, wilgotny i lepki.
Pączki mają nieregularne kształty, niektóre wyglądają jak andrzejkowe wróżby :)
Gotowe pączki wyławiamy cedzakiem lub łyżką i układamy na papierowym ręczniku, by wchłonął się nadmiar tłuszczu. Gotowe można posypać cukrem pudrem, żeby było bardziej pączkowo :D
Uwaga! Ostrzegam przed kosztowaniem, zanim pączki wystygną! Wnętrze jest wilgotne i bardzo długo utrzymuje temperaturę, można się poparzyć!
Gotowe pączki są chrupiące z wierzchu i wilgotne i puszyste w środku. Smak banana jest wyczuwalny ale nie dominuje. Smakują trochę jak pączki a trochę jak faworki. Są przepyszne i ciężko się od nich oderwać.
Z podanej ilości składników wyszło około 25 pączków, oczywiście ilość zależy od wielkości porcji. Wszystkie zniknęły do rana za pośrednictwem dwóch podjadaczy :)
Przygotowanie ich zajęło około pół godziny. Nieco dłużej wietrzenie kuchni ;)
A do popicia bardzo polecam gorącą herbatę, dobrą na trawienie ;)
Nie planowałam tego wpisu, dlatego jakość zdjęć jest, jaka jest ;] Ale przepis jest zbyt dobry, żeby się nim nie podzielić!
A może znacie jakieś nietypowe przepisy na słodkości?
Ściskam!
mam ślinotok:D
OdpowiedzUsuńŚwietny post, muszę kiedyś wypróbować ten przepis ;)
OdpowiedzUsuńZapraszam również do mnie kochana !!
http://loveshinny.pl/
Alż bym zjadła! Ale od smażonych rzeczy psuje mi się cera więc nie mogę :(
OdpowiedzUsuńObserwuję i będę zaglądać częściej!
Pozdrawiam i zapraszam do mnie na KONKURS!
Właśnie tego szukałam :)
OdpowiedzUsuńGdyby nie jaja to bym je na pewno zrobiła :)
OdpowiedzUsuńTo może się udać bez jajek! "Kisiel" jest zamiennikiem jaja, ciapa bananowa też! Smażenie trzyma pączki w kupie :)
UsuńCukier zawsze można zastąpić ksylitolem lub stewią ....wtedy już w ogóle będą ZDROWE :)
OdpowiedzUsuńJa na pewno je zrobię :)
Smażone na głębokim tłuszczu chyba nigdy nie będą zdrowe :P
UsuńAle masz rację, będą mniej niezdrowe. Akurat nie miałam zamienników cukru.
O matko nie moge na to patrzeć......wyglądają cudownie :)
OdpowiedzUsuńWyglądają kosmicznie dobrze, chociaż cukier bym zastąpiła stevią/ksylitolem;)
OdpowiedzUsuńMożna :) nie miałam w domu akurat :P
Usuń