Chodzi za mną chlebek. Za Wami jeszcze nie, bo go jeszcze nie znacie :>
To się zmieni :>
Przepis na chleb pochodzi z tej strony - KLIK.
Składniki:
- 25g kaszy gryczanej
- 50g siemienia lnianego (mielonego)
- 125g ryżu brązowego (mąki ryżowej)
- 50g kefiru / jogurtu / maślanki
- 25 g świeżych (żywych!) drożdży
- 0,5 łyżeczka cukru
- 1 jajko
- 75 g mąki kukurydzianej
- 0,5 łyżki oleju
- 1 łyżeczka soli
- 115 g ugotowanych ziemniaków (wystudzonych)
- pestki dyni/słonecznika
Uwagi:
- Siemię mielone w domu tuż przed kucharzeniem ma wiele więcej substancji odżywczych. Siemię mielone "fabrycznie" jest odtłuszczone ze względu na trwałość, a to co najlepsze w lnie "mieszka" w tłuszczu. Za to jest gotowe :)
- Kefir, maślankę lub jogurt wybierz o możliwie najprostszym składzie. Polecam przyjrzeć się produktom lokalnych producentów. Napoje fermentowane mają niższą zawartość laktozy (nadal nie wiem, jaką, może panie dietetyczki wiedzą?), dodatkowo wysoka temperatura pieczenia sprzyja dalszemu jej rozpadowi, dodatkowo w przepisie jest tych produktów maleńko (mniej niż pół szklanki). Jako laktozowy wrażliwiec nie zauważyłam pogorszenia samopoczucia po moim chlebie.
- Olej wybierz odporny na działanie wysokiej temperatury - np kokosowy, ryżowy albo przynajmniej rafinowany.
Wykonanie:
- Najpierw nastawić drożdże - rozetrzeć je łyżeczką z cukrem i pozostawić w cieple aż podwoją swoją objętość (ok. 15 minut).
- Przygotować mąki i siemię. Można je kupić gotowe, można zmielić samemu - np. w młynku do kawy lub jak w przepisie oryginalnym - w termomixie. Ze względu na wytrzymałość mojego młynka :) - wybrałam mielenie tylko kaszy gryczanej, a pozostałe składniki to już gotowe mąki, np mąkę ryżową mam z Zielarnią Lawenda.
- Składniki suche - czyli mąki i siemię lniane wymieszać w naczyniu i sparzyć gorącą wodą, aby nasiąkły - dzięki temu chleb będzie bardziej wilgotny i sprężysty.
- Gdy mąki podstygną - dolać kefiru lub zamiennika, utrzeć gotowane ziemniaki na grubym oczku, wbić jajko, dodać wyrośnięte drożdże i wymieszać ręką, zagniatając.
- Dobrze wymieszane ciasto przykryć lnianą lub bawełnianą ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ciasto bez glutenu nie rośnie tak prężnie jak glutenowe, ale będzie widać, że "ruszyło". Można użyć niecnych narzędzi do wyrastania ciasta, np z Tupperware.
- Kiedy ciasto urośnie, jeszcze raz je delikatnie zamieszać. Teraz można dodać pestki i ziarna. Ja zapomniałam :)
- Przełożyć ciasto do foremki i jeszcze raz postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia :) Też już tylko "ruszy".
- Przed wsadzeniem do piekarnika wierzch można polakierować roztrzepanym jajkiem lub olejem - chleb będzie mieć bardziej chrupiącą skórkę.
- Piec w temperaturze 190 stopni około 1 godzinę. Warto sprawdzać widelcem / wykałaczką, czy nie jest w środku niedopieczone.
TADAM :)
Z podanej ilości składników wyjdzie chlebek mieszczący się w keksówce.
Jest ciężki - blisko mu do chleba krasnoludów :) Chyba, że ja mam taką rękę (kiedy robiłam na drutach albo szydełku, moje dzieła miały bliżej do kolczugi niż sweterka a szalik mógł stać w kącie - talent mógł się przenieść i na inne pola).
Kromeczki mają rozmiar śródręcza, zaciśniętej piąstki. Mojej.
Z chleba nie da się zrobić składanej kanapki. Kruszy się przy krojeniu i jest zbity. Jest przy nim masa roboty i dużo zaglądania. Ale szczerze, z ręką na moim czarnym serduszku - to jeden z lepszych chlebów, jakie w życiu jadłam :))) Długo trzyma świeżość i jest wilgotny, ma bogaty aromat, skórka jest chrupiąca i pyszna :D
www.pinger.pl |
Pozostaje mi życzyć SMACZNEGO!
Absolutnie nie mam nic przeciwko temu, żebyście podały swoje przepisy na chleby bezglutenowe :))
Będzie mi miło, jeśli mnie polubisz...
A nawet pokochasz...
O kurczę - czyli mówisz że dobry? Mi teraz nie brakuje chleba, ale będę dziecięciu robić takie cuś do szkoły kiedyś, to się nauczę piec takie chlebki :)
OdpowiedzUsuńJest pyszny :))
UsuńMoże do czasu szkoły przyniesienie do szkoły pudełka z "bento" nie będzie już obciachem?
Miejmy nadzieję, ja nosiłam kabanosy, jak ograniczałam już gluten - mina ludzi bezcenna ;)
UsuńJa chodzę z pudełkiem :)
UsuńA w górach wsuwałam naleśnik gryczany :P
Ja się nauczyłam nie przejmować opiniami innych ^^ Nie ma to sensu ^^ A jak inni zobaczą jaka jest zawartość tego bento boxu to będą tylko zazdrościć ^^
UsuńJa dziś jestem CI dozgonnie wdzięczna za przepis na ciasto a'la babka piaskowa. Zrobiłam wersję z orzechami włoski i jestem zachwycona, tak mi strasznie brakowało wypieków w diecie...
OdpowiedzUsuńTwój chlebek ciekawy, nie powiem, nie mogę co prawda dostać mąki ryzowej stacjonarnie, ale może kiedyś sie uda i zrobie ten chlebek.
Na razie zachwycam się swoim na bazie mąki kokosowej... z kążki "Cud mąki kokosowej":
Przepis z książki o mące kokosowej:
6 jajek
1/2 szklanki roztopionego masła
2 łyżki stołowe miodu
1/2 łyżeczki soli
3/4 szklanki przesianej mąki kokosowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Zmiksuj jaja, masło, miód i sól. Zmieszaj mąkę kokosową z proszkiem do pieczenia i połącz wszystkie składniki, ubijając ciasto dokładnie, aż nie bedzie w nim żadnych grudek. Wylej do natłuszczonej foremki na chleb o wymiarach 23x13x8 cm i piecz 40 minut w 175 stopniach. Ubiłam go porządnie, aż miałam wrażenie, ze się zwarzył, ale wyszedł bardzo dobry.
Dzięki, brzmi smacznie :)
UsuńJa za to jeszcze nie widziałam mąki kokosowej :P
ja zrobiłam sama mąkę kokosową - wychodzi ułamek ceny sklepowej i do tego miałam jeszcze mleko kokosowe ;)
UsuńZ wiórków?
UsuńKombinowałam kilka chlebków, ale wszystkie albo śmierdziały drożdzami albo byłyh strasznie suche i bez smaku, albo kombinacja dwóch z tych trzech. ;) Te gotowe natomiast miewały dłuższe składy niż mój krem do twarzy. Za to u Mamy w szafce wypatrzyłam chleb żytni razowy na zakwasie (skład: mąka żytnia, w tym 41% razowej, woda, sól) i zjadłam go z prawdziwym smakiem, i bez efektów ubocznych. Zresztą było na nim napisane, że zawiera tylko śladowe ilości glutenu. :) Tym samym skończyłam babranie się w kuchni. :)
OdpowiedzUsuńO kurczę, też chcę :)
Usuństrasznie ciężko jest upiec dobry chleb bez glutenu , z moich doświadczeń podobnie , wychodzi strasznie suchy , ciężki , brzydko pachnie i się kruszy ,
Usuńniektórzy dają do niego jakąś gumę - dla zachowania spoistości
Konkretnie to ten :
Usuńhttp://www.tabele-kalorii.pl/kalorie,Chleb-%C5%BCytni-wieloziarnisty-Oskroba.html
jest też jego brat bliźniak bez ziarenek. Musi być to dość nowy wynalazek, bo nie znalazłam go na stronie producenta. Jak zobaczę w sklepie to wykupię cały zapas i zamrożę.
Nie mają stoiska u mnie na wsi :(
UsuńWłaśnie u mnie w mieście też go jeszcze nie widziałam, a Mama kupiła go na malutkiej wsi. :D Myślę, że warto tez popytać po piekarniach, zdarzają się czysto żytnie chlebki. A jeśli nie, to zawsze raz kiedyś można się szarpnąć na zakupy internetowe i właśnie zamrozić chleb.
Usuńdłoń bez palcow to może śródręcze? :>
OdpowiedzUsuńNo, dzięki :)
UsuńZapisuję i wypróbuję, jak tylko skombinuję młynek:)
OdpowiedzUsuńOstatnio wszędzie jest pełno tych bezglutenowych przepisów, a ja jeszcze nigdy żadnego nie wypróbowałam. Czas się chyba wziąć do roboty i coś upiec :>>
OdpowiedzUsuńpolecam ciacho
OdpowiedzUsuńhttp://dietetycznie-w-kuchni.blogspot.com/2013/10/czekoladowo-bananowe-ciasto-z-fasoli.html
http://kuchniapachnacabzem.blogspot.com/2013/03/ciasto-z-czerwonej-fasoli.html
http://aleglodomorek.blogspot.com/2013/07/ciasto-z-czerwonej-fasoli.html
zrobiłam z miksu tych przepisow
http://www.mojewypieki.com/przepis/chleb,-ktory-odmienia-zycie
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale!
UsuńTrzeba mieć do niego dobre zęby :))
wygląda ciekawie, wypróbuje :)
OdpowiedzUsuńwygląda ciekawie, wypróbuje :)
OdpowiedzUsuńwygląda ciekawie, wypróbuje :)
OdpowiedzUsuńDomowy chlebek, choćby i nie do konca wyszedł, zawsze jest pyszny, bo wlasny, od serca i bez nieznajomych, czesto parszywych, dodatków.
OdpowiedzUsuńTwoj wygląda rewelacyjnie!
Dzięki :) Muszę go powtórzyć :D
Usuńcałkiem fajny przepis, może go wypróbuję :) tylko średnio przepadam za gryczanym smakiem
OdpowiedzUsuńMąki gryczanej jest w składzie stosunkowo niedużo, zamiana nie powinna bardzo wpłynąć na konsystencję, tylko poszukałabym również bardziej kleistej mąki, np ryżowej, z ciecierzycy itd.
Usuń