Wiedzma bloguje (Czarownicująca): Proteiny w liczbach

środa, 6 marca 2013

Proteiny w liczbach

Dzisiaj ponownie o proteinach :)
I znowu inaczej :)
www.accessexcellence.org
Wiemy, że proteiny są bardzo ważnym składnikiem w pielęgnacji włosów i skóry - nie mówiąc o odżywianiu, ale to osobna bajka :)

W ramach przypomnienia:


Udało mi się odnaleźć i zebrać nieco informacji dotyczących rozmiarów cząsteczek protein wykorzystywanych w pielęgnacji włosów.

O ROZMIARACH

Małe cząsteczki (<2 000 Da) mają głownie działanie nawilżające i wzmacniające.
Te najmniejsze (250-500 Da) są w stanie wniknąć między łuski, a nawet dostać się do trzonu włosa, jeśli trafi im się dobry promotor. Będą to głównie aminokwasy i okruszki spośród hydrolizatów.

Cząsteczki średnie ( 2 000 - 5 000 / 10 000 Da) mają szansę cerować ubytki w łusce, wypełnić je, a włosy wzmocnić i uelastycznić, wygładzić, ułatwić rozczesywanie. Przyklejają się do włosa na dłuższy, mający znaczenie okres czasu - dłużej niż od mycia do mycia. Czas wypłukiwania się jest oczywiście indywidualny :)

Duże i wielkie ( >10 000 - 80 000 Da zależnie od źródła) działają trochę jak silikony - tworzą warstwę ochronną, nabłyszczają, utrzymują nawilżenie, wygładzają. Ich czas przylegania do włosa jest krótszy niż w przypadku małych i średnich protein.

Coby nie umknęło Wam nic - dodam tu też komentarz Eloe77 - wizazowej analizatorki a mojej osobistej guru analiz ;)
Ja bym wyciągnęła nawet dużo dalej idące wnioski, szczególnie w temacie protein hydrolizowanych, bo na teraz wychodzi, że mają one szanse wnikania, a tak nie jest...
Większość z nich - co wynika z jakiegoś tam doświadczenia w analizach składów - pełni funkcje antystatyczne, czyli stoją tak naprawdę w tym samym szeregu, co proteiny, które znajdziemy w kuchni. Najczęściej pojawiają się w tej roli proteiny zbożowe (tutaj mamy akurat owies).
Z tabeli wynika, że jedynie keratyna jest w stanie coś zrobić w środku włosa - drastyczna różnica wielkości z pozostałymi proteinami - natomiast cała reszta to mieszanina cząsteczek o różnej wielkości. Jako taka szansa pochodzi z quinoa (mleczko quinoa było swego czasu dostępne na mazidłach) oraz jedwabiu, ale... to głównie szansa,a nie możliwość.
Dodatkowo keratyna poprzez podobieństwo do keratyny włosa* ma szansę się z nim związać, uzupełniając go, regenerując.
 *Tu zaryzykuję mój komentarz, iż wyizolowane aminokwasy wchodzące w skład keratyny (cysteina, metionina) również mają szansę wiązać się z włosem.

 DANE

  • AMINOKWASY
Pojedynczy aminokwas biogenny może mieć masę od 90 - 205 Da [źródło]

Przykładowe, najbardziej znane włosomaniaczkom aminokwasy:
  • cysteina - 121,16 Da
  • metionina - 149,21 Da
  • arginina - 174,20 Da
  • tryptofan - 204,23 Da (aminokwas szczęścia zawarty w czekoladzie :) jest ważnym składnikiem do produkcji serotoniny)
Określenie L-cysteina oznacza cząsteczkę lewoskrętną, w odróżnieniu od R-cysteiny prawoskrętnej. Ich budowa jest symetryczna, jak budowa prawej i lewej dłoni. Ich funkcje mogę się troszkę różnić. Masa cząsteczki, a co za tym idzie wielkość - jest identyczna.

  • PROTEINY HYDROLIZOWANE
Produkt o nazwie "hydrolizowane proteiny" może zawierać i standaryzowany, określony rozmiar cząsteczek - i koktajl różnych cząsteczek od pojedynczych aminokwasów po olbrzymy.

Rozmiar zależy od źródła. Inna może być "pszenica" w odżywce X a inna w tej Y - a "keratyny" z różnych sklepów mogą się od siebie różnić m.in, rozmiarem (gdzie ta obiecywana maleńka keratyna, ja się pytam?? 28 kDa to słoniątko jak na moje niskopory!! :>).
Poza tym - inny będzie kolagen wieprzowy a inny rybi, a raczej nie jesteśmy informowani o pochodzeniu produktu.

Rozmiar cząsteczek wg Science'y Hair Blog

Tabelka pochodzi z nieistniejącego już niestety bloga SHB. Nie mam już dostępu do źródeł, na których autorka się opierała :( Możliwe, że to ten sklep KLIK


Hydrolyzed Protein
Weight [Da]


Jojoba
1,800,000 - 2,400,000
Soy:
200,000 - 400,000
Oat: (average)
1,000,000
Wheat
1,000,000 - 1,500,000
Gelatin (hydrolyzed collagen)
50,000 - 200,000
Quinoa
300 - 200,000
Silk
500 - 10,000
Keratin
300 - 6000

Ciekawostki - nie spotkałam się z proteinami jojoba i quinoa :) Na rynku amerykańskim można spotkać kosmetyki z nimi :)

Rozmiary protein w masce L'Biotica, Biovax Keratyna + Jedwab [źródło]

300 Da - aminokwasy jedwabiu
28 000 Da - hydrolizowana keratyna
50 000 Da - hydrolizowany jedwab

Rozmiary cząsteczek protein dostępnych w sklepach z półproduktami

400 - 40 000 Da - hydrolizowana elastyna, ZSK
2 000 - 4 000 Da - hydrolizowane proteiny mleka, ZSK

2 000 Da - hydrolizowany kolagen morski (hydrolysed collagen), naturalis
200 - 40 000 Da - hydrolizowana elastyna, naturalis
28 000 Da - hydrolizowana keratyna, naturalis

Rozmiary cząsteczek - Natural Haven Blog [źródło]

2 000 Da - hydrolizowany kolagen
5 000 - 10 000 Da - hydrolizowane proteiny pszenicy
* 33 000 - 40 000 Da - (niehydrolizowana) albumina jajka


  • PROTEINY WIELKOCZĄSTECZKOWE - z produktów, które znajdziemy w kuchni :)
Różne źródła

19 000 - 24 000 Da - kazeina, mleko krowie [źródło]
14 400 Da - laktoalbumina, mleko krowie
18 400 Da - laktoglobulina, mleko krowie

14 300 Da - lizozym, jajko kurze [źródło]
45 000 Da - albumina, jajko kurze
77 000 Da - fosfoalbumina, jajko kurze [źródło]

Dopisek - tabelka porządkująca dane o najbardziej dostępnych proteinach:
Przedział oznacza, że produkt najprawdopodobniej jest mieszaniną białek różnej wielkości.




TEKST ZOSTAŁ UZUPEŁNIONY O INFORMACJE PODANE PRZEZ WAS W KOMENTARZACH :) 
DZIĘ-KU-JE-MY!

* * *

Zajrzałam na tę stronę amerykańskiego sklepu z półproduktami - nosz żal pupę ściska! Mają wszystko, nawet antystatyki kationowe, czyli amerykańska wiedźma bez problemu zrobi sobie odżywkę myjącą... A polska musi być wiedźmą i wymyślić coś sama :P Może mi się kiedyś uda :)


Bardzo proszę, jeśli macie tego typu dane ze sprawdzonych źródeł - podzielcie się :)
Brakuje informacji odnośnie masy cząsteczkowej pozostałych hydrolizowanych protein dostępnych w polskich sklepach z półproduktami oraz w kosmetykach i niehydrolizowanych protein, występujących w wielu domowych składnikach.

Jak nic wiosna idzie, Wiedźma powróciła :D

Buziaki
Czarownicująca

23 komentarze:

  1. Oł, trafiłam na Twojego bloga i od razu zmotywował mnie, by bardziej zadbać o włosy :) Będę tu powracać często ;) pozdro

    OdpowiedzUsuń
  2. Tyle informacji :-) ja ciągle próbuje rozszyfrować moje włosy ale nie potrafię. Oleju kokosowego raczej nie lubią. Laminowanie również nie przyniosło porządanych efektów. Końcówki uwielbiają olej sliwkowy. Ale nie poddaje się. Moze jeszcze kiedyś bede miała wymarzone włosy :-)
    Pozdrawiam wiosennie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Szczęka opada!
    Nigdy nie spotkałam się z tak precyzyjnymi informacjami n/t protein!
    Jesteś cudowna:*
    Przy takim kompendium wiedzy, jakim jest Twój blog, wydaje się, że osiągnięcie wymarzonych włosów to tylko kwestia czasu! No i oczywiście dużo kombinowania z kosmetykami itp ale przy takiej pigule informacji, gdzie jest podane wszystko jak na tacy to tylko przyjemność:)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aż przyjemnie mi czytać :)

      Też uważam, że rozumienie mechanizmów jest fajne :D

      Usuń
  4. Na pierwszy rzut oka trochę to skomplikowane ale jak przeczyta sie dokładnie i przypomni poprzednie posty to jest to o wiele bardziej jasne :) Świetna robota!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Żeby to jeszcze potwierdzone było ;] Ale jak się nie ma co się lubi, to się korzysta z informacji znalezionych w sieci :)

      Usuń
  5. Uwielbiam takie wpisy i Twoje naukowe podejście do sprawy!:D jesteś niezastąpiona!:)

    OdpowiedzUsuń
  6. doszukałam się podobnego wpisu w the natural haven: http://www.thenaturalhavenbloom.com/2009/06/size-matters-protein-conditioning-part.html

    hydrolizowany kolagen: 2 000
    hydrolizowane proteiny pszenicy: 5 000 - 10 000
    białko jaja: 33 000 - 40 000

    w treści posta są podane źródła:)


    odnośnie protein znalazłam jeszcze ciekawy wpis jaquelines: http://forums.longhaircommunity.com/archive/index.php/t-74986.html w którym są opisane właściwości poszczególnych protein - że np. hydrolizowana keratyna przenika wgłąb włosa i go odbudowuje, że proteiny jedwabiu zmiękczają włos, a kolagenu zwiększają elastyczność etc.


    ale generalnie ciężko się szuka informacji na ten temat...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) zawisło już w poście

      BTW nie tak dawno cytowałam gdzieś te rozmiary na wizażu a tym razem nie umiałam ich znaleźć ;P

      Usuń
  7. Super post ;) Kolejny zapisany w z zakładkach ;) Zazdroszczę aż takiej wiedzy ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To nie ja, to google :D ale i tak przypisuję sobie część zasług :)

      Usuń
  8. hej :) dzięki za te informacje, ostatnio zastanawiałam się właśnie nad takimi rzeczami. a może by tak spróbować kiedyś zrobić grupowe zamówienie ze sklepu z półproduktami z USA? na pewno znalazłby się taki, który wysyła do Europy, a wtedy wyszłoby taniej za przesyłkę i w ogóle - gdybyś się pisała na coś takiego, odezwij się proszę :) /navy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie podjęłabym się organizacji takiego zamówienia, nawet sobie miałam zamawiać i wpadłam w panikę :)
      Pomysł jest świetny, ale musi się uleżeć ;]

      Usuń
  9. no i dzięki Wiedźmie, że Wiedźma powróciła :)

    OdpowiedzUsuń
  10. BRAWO! Porządny, rzeczowy wpis na temat protein.

    Ale trzy grosze dorzucę.
    Ja bym wyciągnęła nawet dużo dalej idące wnioski, szczególnie w temacie protein hydrolizowanych, bo na teraz wychodzi, że mają one szanse wnikania, a tak nie jest...
    Większość z nich - co wynika z jakiegoś tam doświadczenia w analizach składów - pełni funkcje antystatyczne, czyli stoją tak naprawdę w tym samym szeregu, co proteiny, które znajdziemy w kuchni. Najczęściej pojawiają się w tej roli proteiny zbożowe (tutaj mamy akurat owies).
    Z tabeli wynika, że jedynie keratyna jest w stanie coś zrobić w środku włosa - drastyczna różnica wielkości z pozostałymi proteinami - natomiast cała reszta to mieszanina cząsteczek o różnej wielkości. Jako taka szansa pochodzi z quinoa (mleczko quinoa było swego czasu dostępne na mazidłach) oraz jedwabiu, ale... to głównie szansa,a nie możliwość.
    Dodatkowo keratyna poprzez podobieństwo do keratyny włosa ma szansę się z nim związać, uzupełniając go, regenerując.

    Ale jestem pod wrażeniem i nadal będę polecać Twój blog jako najbardziej wiarygodny :)

    OdpowiedzUsuń
  11. UWAGA!
    DZIĘKI WASZEMU ODZEWOWI I POMOCY WPIS SIĘ ROZRASTA :)

    DZIĘ-KU-JE-MY!

    OdpowiedzUsuń
  12. A czy inne aminokwasy niż cysteina i metionina mają szanse wiązać się z włosem ? Np. arginina, tyrozyna itp. ? Czy aminokwasy potrafią wbudować się trwale we włos? Czy jest to efekt jedynie tymczasowy?

    Magda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nic nie jest w stanie wbudować się we włosy na stałe.
      Inne aminokwasy, jako że małe, mają szansę dotrzeć aż do trzonu włosa, więc i tak warto po nie sięgnąć :)

      Usuń
    2. Dziękuję za odpowiedź ! :)

      Magda

      Usuń
  13. Czyli w biovax keratyna ma wielkość dużej cząsteczki? :) bo pogubiłam się w tym przeliczeniu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sami tak twierdzą. Tzn średniej, duże to są niehydrolizowane

      Usuń

Czytelniku i Czytelniczko! Dziękuję za odwiedziny. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoją opinią i włączysz się do dyskusji.

Lawina spamu zmusiła mnie do blokady możliwości komentowania anonimom - mimo wszystko zachęcam Was gorąco i czekam na komentarze!