Wiedzma bloguje (Czarownicująca): Wiedźma pichci - twarożek bez twarożku, mleko bez mleka

poniedziałek, 22 października 2012

Wiedźma pichci - twarożek bez twarożku, mleko bez mleka

Przed Wami dwa niezwykłe przepisy :)

TWAROŻEK ORZECHOWY

twarożek orzechowy
Moja wersja została zainspirowana przepisem z niedawno odkrytego przeze mnie bloga kulinarnego: Smakoterapia, Serek bez sera czyli wegański twarożek

Bazą tego twarożku są... migdały! A u mnie orzechy włoskie!

Składniki
  • szklanka orzechów włoskich (albo cokolwiek Wam do głowy przyjdzie!! nasiona strączkowe powinny być wdzięczną bazą twarożko-pasty)
  • olej - np lniany (w przepisie oliwa)
  • przyprawy - sól, pieprz, papryka, zioła prowansalskie
  • sok z cytryny

Sposób przygotowania
Orzechy zalać wodą i moczyć przez dobę. Po upłynięciu tego czasu odcedzić i zmiksować, dodając maleńkiej ilości wody dla mniej pastowatej konsystencji.
Doprawić łyżką oleju, odrobiną soku z cytryny i dodać przypraw.
Smarować pieczywo jak zwykłym twarożkiem :) Przykładowy sposób podania na zdjęciu :)
Mój smakuje prawie jak fromagge.
Można dodać do smaku - rzodkiewki, szczypiorku, cebulki, doprawić inaczej.

Dobrze smakuje z kawą cykorią z mlekiem owsianym!

Przechowywanie:
Twarożek przechowywać w lodówce do ok. doby.

Prosta, łatwa w wykonaniu i zdrowa alternatywa dla sera dla osób z nietolerancją laktozy, niedoborem magnezu lub dla każdego szukającego nowych wyzwań kulinarnych :)

~ ~ ~

Jestem oczarowana tym przepisem. Mam nadzieję, że wejdzie w mój jadłospis tak łatwo jak mleko owsiane, które robię już od czerwca i nie mam go dosyć!

MLEKO OWSIANE

Przepis zaczerpnięty stąd: Trochę inna cukiernia, Jak zrobić mleko owsiane 
Wynaleziony przeze mnie w czerwcu w ramach oszczędności... Czerwiec miesiącem oszczędności

Składniki:
0,5 szklanki płatków owsianych
woda

Sposób przygotowania:
Płatki zalać szklanką wrzątku i namaczać pół dnia (tzn nastawione rano nadają się do obróbki wieczorem, natomiast nastawione wieczorem można przetwarzać rano). Po upływie tego czasu płatki wraz z wodą zmiksować, dolewając (przegotowanej!!) wody do łącznej objętości około 0,5 litra.
Gotowe!

Przechowywanie:
Przechowywać dwie doby w lodówce.

Ilość wystarcza mi akurat na dwa dni - czyli na cztery "kawy" i ewentualnie zupkę "mleczną".
Mleko można doprawić cukrem i szczyptą soli, aby bardziej przypominało w smaku mleko, ale ja za to po prostu więcej słodzę poranną "kawę". 
Otrzymane mleko można przecedzić lub pić razem z nimi. Pasuje do kawy, nadaje się jako mleko do płatków... No, bez sensu jest mleko owsiane jako baza owsianki :) Ale poza tym sprawuje się nieźle :)

Takie mleko też jest świetnym rozwiązaniem dla osób z nietolerancją laktozy, dodatkowo może być ciekawym urozmaiceniem diety (witaminy B1, B2, PP, E, cynk i błonnik :) ), jak również - koktajl na takim mleku może zastąpić śniadanie, jeśli nie mamy rano apetytu - wypić zawsze łatwiej niż zjeść.

Próbowałam robić też mleko z ryżu albo z gotowanych płatków - ale to nie to. Płatki zaparzane rządzą!! :)

~ ~ ~

Przyznaję, że sięgam po takie przepisy z powodu nietolerancji - ale zostaję przy nich, bo mi smakuje i czuję się potem dobrze! I przygotowywanie tych specyfików nie jest męczące, to mój miły rytuał.

Rozróżnijmy nietolerancję laktozy i uczulenie na białka mleka.
Dieta przy nietolerancji laktozy odrzuca nabiał mało przetworzony, czyli mleko, twaróg i śmietanę; żółty ser i napoje fermentowane jak kefir i jogurt są już mile widziane. Przy uczuleniu na białka mleka należy odstawić wszystkie produkty pochodzenia krowiego, z mięsem włącznie.
Ja mam to pierwsze ale zalecono mi na jakiś czas pożegnanie się z nabiałem całkowicie, również tym niskolaktozowym jak kefir czy żółty ser.

Jeszcze tylko zastępstwo dla kawy! Smakowe już znalazłam - cykoria. Ale nic nie potrafi postawić mnie na nogi tak jak "mała biała" :)

Jakie są Wasze ciekawe spożywcze rytuały?
Może znacie inne potrawy dla "bezmlecznych"? :)

Smacznego!
Czarownicująca

29 komentarzy:

  1. Zauważyłam, że mój brzuszek nie lubi mleka krowiego. W ogóle uważam, że to ze sklepu nie jest zdrowe. Jeśli miałabym pić sporo mleka, to musiało by być ono prosto od krówki :) Krowiego używam jedynie odrobinkę do kawy.

    Często robię mleko migdałowe, Przedwczoraj o tym pisałam :) ale nie próbowałam go dodawać do kawy, szkoda, muszę to zmienić.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zastanawiam się nad tym twarożkiem, czy nie wypróbować go jutro na śniadanie :) mam akurat migdały, więc chyba się skuszę:)

      Usuń
    2. Już do Ciebie zaglądam :)
      Spróbuj, ciekawy smak :D

      Usuń
    3. Dzięki za pomysł z włosami. Szczerze mówiąc to właśnie protein nie chciałam im na razie nakładać, bo niedawno dostały swoją porcję:) no a przecież mogłam się domyśleć, że nie ma ich w moim mleczku :D dzięki :*

      Usuń
  2. ten twarożek to chyba takie masło orzechowe, po prostu?;)

    ja się przyznam bez bicia, że bez nabiału bym chyba umarła, jem go potworne ilości, chociaż takie masła orzechowe na kanapki brzmią cudownie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ze sklepowym masłem orzechowym nie ma nic wspólnego, ciekawe jak wygląda w porównaniu do takiego domowego (bo musi istnieć coś takiego jak domowe masło orzechowe, nie? :) )

      Usuń
    2. istnieje, istnieje:)

      wystarczy w google wpisać 'home made almond/walnut/peanut butter' lub jakikolwiek inny rodzaj orzechów i wynajdują się przepisy:) chociaż nigdy jeszcze sama takiego masła nie robiłam... za to przygotowałam kiedyś masło kokosowe wg tego przepisu: http://www.crunchybetty.com/coconut-butter-recipe-3-steps-to-bliss - niestety wszystko zjadłam, zanim pomyślałam, do czego by tu użyć:D

      Usuń
  3. Wspaniały przepis! Osobiście zauważyłam u siebie duże kłopoty z cerą i trawieniem,gdy spożywam produkty mleczne (mleko krowie, jogurty naturalne) i przepis na własne mleko owsiane jest strzałem w 10! Dotąd piłam mleko sojowe i o obniżonej wartości laktozy, ale to wydaje się być jeszcze lepszą alternatywą :) Dzięki!!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Piłam sojowe z biedronki (boję się patrzeć w skład ;]) i piłam niskolaktozowe i owsiane jest najlepsze :D spróbowałabym owsianego ze sklepu, w lepiej zaopatrzonych Rossmanach można kupić sojowe, ryżowe i owsiane

      Usuń
    2. Ja pilam to z Biedry (tez wolalam udawac,ze nie wiem co tam jest;) ), pilam z Tesco z jakiś bio-upraw, teraz chodzi za mną robienie własnego mleka migdałowego. Znalazłam przepis i dziś swoje robię :) Ale po Twojej notce,odnośnie owsianego,samorobionego, zachciało mi się i tego spróbować :)) A mój Rossmann chwilowo ma mega posuchę w asortymencie ;)

      Usuń
  4. Co to znaczy "zblendowac"? ;3
    Ciekawe. Ja zauwazam, ze coraz mniej toleruje mleko ._."

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zmiksować blenderem?
      Czyżby określenie nie istniało? :)
      Mleko krowie natura zaprojektowała dla cieląt, a człowiekowi zdolność przyswajania mleka (głównie matczynego ale w sumie każdego) może spadać po 4tym roku życia.

      Usuń
  5. Nie spotkalam sie z nim i po jakis 4godzinach snu nie skojarzylam.
    A jak sie nie ma blendera?(nie wiem) Mozna normalnie zmiksowac, nie? ;3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mikser jest chyba podstawowym wyposażeniem robota kuchennego? :) a może nie? :)

      Usuń
    2. Jest.
      Ale są różne @_@
      I gdy ja mówię lub czytam "blender" mam na myśli białe urządzonko z rączką, a nie zakrywany mikser ;3

      Usuń
    3. teraz mam taki: http://merlin.pl/Blender-reczny-Braun-MR-300-Soup_Braun,images_big,14,HKBRABRMR31.jpg
      wcześniej miałam robota z taką końcówką
      próbowałam robić mleko w takim+ dzbanek: http://www.bazarek.pl/produkt/2752347/mikser-reczny-zelmer-4815-linia-expressive.html

      Usuń
  6. Kochana dzięki wielkie za pozdrowienia:)) Anwen oczywiście przekazała i dodam że trzymam kciuki za Twój plan:**

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ależ proszę :)
      Chciałabym Was kiedyś poznać na żywo :) Kraków niby niedaleko

      Usuń
  7. Jutro lecę do sklepu po orzechy i będę robić twarożek!

    OdpowiedzUsuń
  8. Odpowiedzi
    1. Smacznego życzę :) Daj znać, jak Ci wyszło i co o nim sądzisz :)

      Usuń
  9. Zachęciłaś mnie:)Po spróbowaniu - no cóż,mleko w smaku nie jest specjalne, ale podoba mi się to, że jest bardzo sycące, więc pewnie zagości w mojej diecie raz na jakiś czas. Co nie wypiłam to wtarłam w ciało i twarz:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Koniecznie muszę sprubować tego mleka owsianego ! ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Trafilam, szukajac przepisu na mleko owsiane, bo mi zasmakowalo gotowe mleko owsiane, a jest okropnie drogie, jak wszystkie mleka roslinne- ok 10zl za litr. Cena wyklucza je dla mnie jako staly element jadlospisu, wiec mam nadzieje, ze przepis sie sprawdzi. Mozliwe, ze sprobuje tez "serka" z orzechow.
    Z takich zamiennikow, z powodu alergii na sezam jadam niby-hummus z maslem orzechowym zamiast tahini (wiem, dziwna jestem, alergia na fistaszki jest czestsza), ale swoja droga, moze z innymi roztartymi orzechami tez by bylo dobre?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że blender wszystko przyjmie :) Orzechy, nasiona.

      Co do mleka - wiórki kokosowe plus 1/4 orzechów - mniam :) Ja robiłam z sezamem ale z migdałami to dopiero musi być pyszne! :D
      Odradzam mleko z pestek słonecznika, bardzo intensywny aromat :P

      Usuń

Czytelniku i Czytelniczko! Dziękuję za odwiedziny. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoją opinią i włączysz się do dyskusji.

Lawina spamu zmusiła mnie do blokady możliwości komentowania anonimom - mimo wszystko zachęcam Was gorąco i czekam na komentarze!